Yoga


Yoga

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en kan in het Nederlands worden omschreven als “eenheid”; datgene dat verbindt of verenigt. Het beoefenen van yoga verbindt het individu met het universum, de mens met zijn ware natuur, de lagere met de hogere energieën in de mens. Het kan ook worden omschreven als een toestand van eenwording van lichaam, geest en ziel.

Yoga is geen religie, geen godsdienst. Yoga is een verzamelnaam van vele verschillende methoden. Yoga is een levenswijze en een levenskunst, die je je hele levensweg beoefent.

Hatha Yoga

De algemene term voor yoga is Hatha-yoga. Hatha betekent zon-maan, de eeuwenoude symbolen voor lichaam en geest. Bij Hatha-yoga ligt de nadruk er op om lichaam en geest in eenheid te brengen door lichaamshoudingen (asanas) te oefenen, door de ademhaling ritmisch te beheersen (pranayama) en door te mediteren (dhyana).

Iyengar Yoga

Yoga doe je voor jezelf. Maar welke vorm van yoga past nu bij jou? Van belang is dat je je eigen aard en fysieke gestel in de gaten houdt als je bezig ben met je te oriënteren op de verschillende vormen van yoga. Iedere vorm streeft naar balans tussen lichaam, geest en ziel; maar iedere vorm heeft zijn eigen focus. De verschillen zitten vooral in de toepassing/uitvoering van de lichaamshoudingen en de ademhaling. Elke vorm is een goede vorm als hij bij je past, als hij je verder helpt op jouw (levens)weg, welke weg dat dan ook mag zijn.

Bij Samadhi Pada wordt lesgegeven in Iyengar Yoga. Meer informatie over deze vorm van yoga vind je in het menu onder 'Iyengar Yoga'.