Iyengar Yoga

Iyengar yoga volgens de leer van B.K.S. Iyengar

Bij yogastudio Samadhi Pada wordt lesgegeven volgens de B.K.S. Iyengar Yoga filosofie en uitgangspunten.

Het is een krachtige en actieve vorm van Hatha-Yoga, genoemd naar B.K.S. Iyengar, de 90 jarige yoga-meester uit Pune, India.

In deze klassieke vorm van yoga, gebaseerd op Ashtanga yoga, worden vooral asana (lichaamshoudingen) en pranayama (ademhalingsoefeningen) beoefend.

Rustig en helder

Hoewel Iyengar yoga een dynamische vorm is, zijn de lessen rustig, helder en doeltreffend, ze zijn vooral praktisch en uitvoerbaar. De yoga lessen zijn geschikt voor iedereen, jong en oud. Het is belangrijk om de grenzen van jouw lichaam te onderzoeken en te respecteren, je lichaam weet heel goed wat het wel en –nog- niet kan: yoga is geen competitiesport. Wees vooral jezelf, in het hier en nu.

Dynamische yoga

Een yogales volgens de methode van B.K.S. Iyengar bestaat uit een aantal actieve en inspannende houdingen. Deze houdingen worden op een intensieve en dynamische manier en met grote precisie beoefend. Elke cel in het lichaam wordt geactiveerd en de concentratie verspreid zich door het hele lichaam. Daardoor ontstaat er een diepe rust in de geest. Aan het einde van elke les is er een periode om te ontspannen.

Lichaam en geest

Iyengar yoga is een intelligente manier om met je lichaam en je geest te werken. Het is goed voor je lichaamshouding, je concentratievermogen en je emotionele stabiliteit. Door het met aandacht beoefenen van yoga wordt je je –meer- bewust van je lichaam en help je hierdoor de gedachtenstroom in je hoofd tot rust te brengen. Iyengar yoga heeft een positieve uitwerking op zowel het sympatisch als het parasympatisch zenuwstelsel.

Tags: